TIP VAN DE PROGRAMMEUR

TERROR: geen doorsnee avondje uit
U als jury bepaalt: schuldig of onschuldig

Langzaam stroomt het theater vol. U heeft plaatsgenomen in de rechtszaal, met pluche stoelen weliswaar maar, de setting is duidelijk: u bent vanavond de jury. Luistert u goed en berust u op de feiten. De gegevens zijn als volgt… Een gekaapt vliegtuig vliegt op een vol voetbalstadion af. Een F16 piloot van de Koninklijke Luchtmacht (Jeroen Spitzenberger) haalt eigenhandig, zonder bevel, het toestel met 148 mensen aan boord neer om 54.000 man in het stadion te redden. De Officier van Justitie (Johanna ter Steege) klaagt de piloot aan voor moord. De rechtszaak moet uitwijzen: Is hij schuldig of onschuldig? Wat vindt u? Is hij een held of een moordenaar?

Bereid u voor op anderhalf uur lang luisteren, denken, voelen en uw oordeel herzien. Het is een spel van twijfel toelaten, argumenten op u laten inwerken, toegeven dat u iets niet weet en wellicht zelfs van koers wilt veranderen. Journaliste en presentator Clairy Polak (die u kent van onder meer het Radio 1 journaal, Nova en Buitenhof) helpt u hierbij in haar rol van rechter. Ze heeft nog nooit eerder op het toneel gestaan maar kan als interviewster goed luisteren, samenvatten en blijft op gepaste afstand.

Ik beloof u: het wordt geen doorsnee avondje uit! U wordt uitgedaagd zich in beide kanten van het verhaal te verplaatsen. Vande piloot die heel veel mensen heeft willen redden en van de officier van justitie die betoogt ‘dat het ene leven niet minder waard is dan het andere. Dat kwantiteit geen rol mag spelen’. Terror is een echte ‘battle’ tussen gevoel en verstand. U moet als toeschouwer zelf, in uw eigen hoofd, aan de slag!

Na afloop van de voorstelling leidt Clairy Polak een nagesprek met u als toeschouwer en de spelers. Waarom heeft u voor schuldig of onschuldig gekozen? Wat heeft voor u de doorslag gegeven?

Terror - zondag 12 november 2017 - 20:00 uur