Frescobaldi X Ligeti
Castello Consort, Menno van Delft e.a.
Grote kerk ZO 9 MRT 2025
15:00 uur De Grote Kerk vanaf € 24,50

Beleef de magie van klassieke concerten in de Grote Kerk Emmen, exclusief verkrijgbaar via de website van het ATLAS Theater!

 

In 1953 voltooide Ligeti een van zijn beroemdste en meest geliefde werken: ‘Musica Ricercata’. Het laatste deel van dit werk – geïnspireerd door muziek uit een ver verleden – is een hommage aan Renaissance componist Girolamo Frescobaldi. György Ligeti sloeg hiermee een brug naar vergane tijden, en maakte een verbinding tussen twee totaal verschillende muziekstijlen. Ligeti’s fascinatie voor oude muziek komt ook tot uiting in zijn werken voor klavecimbel solo, nieuwe muziek op een oud instrument. Het oude muziek-ensemble ‘Castello Consort’, samen met klassiek pianist Rik Kuppen en klavecinist Menno van Delft, hebben zich hierdoor laten inspireren en zetten in dit experimentele programma de muziek van deze twee grootheden in een nieuw daglicht.

 

Castello Consort

Menno van Delft - klavecimbel

Rik Kuppen - piano

 

Over Castello Consort

Het Nederlandse Castello Consort heeft een passie voor muziek uit de renaissance en vroegbarokke periodes. De musici kenmerken zich door hun zangerige, expressieve klank en harmonieuze samenspel. Actief en energiek. Met vernieuwende programmering, o.a. een project waarin oude muziek wordt verbonden met hedendaagse componisten. En initiatieven als het laten bouwen van een verplaatsbaar orgel door Orgelmakerij Reil. Daarnaast doen zij educatieve projecten, onderzoek en nemen deel aan het festival Oude Muziek in Utrecht, maar ook aan projecten elders in Europa.

 

Het ensemble bestaat uit een kern van Elise Dupont (viool), Matthijs van der Moolen (trombone) en Anne-Linde Visser (basviool & viola da gamba). De bezetting wordt afhankelijk van het programma uitgebreid met een of meer gastmusici.

Onlangs is hun debuut-CD uitgekomen met de hedendaagse compositie ‘Fantastissimus’ van Martijn Padding (1956), speciaal voor het Castello Consort geschreven, in combinatie met 17e-eeuwse muziek uit verschillende landen.

 

Over Rik Kuppen

Rik Kuppen is een breed georiënteerde jonge solist en kamermusicus. Veelvuldig te horen op het podium en onderdeel van vernieuwende, succesvolle ensembles is hij 1e prijswinnaar van het Prinses Christina Concours, finalist van het YPF en volgde het Dutch Classical Talent traject, waar hij werd omschreven als een ‘kleurenvirtuoos’.

 

Rik maakte voor zijn Dutch Classical Talent tournee door de grote zalen van Nederland een voorstelling in samenwerking met gerenommeerd operaregisseur Wim Trompert en dichter Myrte Leffring. Muziek en poëzie, belichting en acteren smolten op een unieke en intieme wijze samen. Hij begon zijn muzikale reis toen hij twaalf jaar oud was en werd op zijn zeventiende toegelaten op het conservatorium van Den Haag. Hij studeerde hier bij Ellen Corver en behaalde in 2017 zijn master-diploma. Sinds november 2019 wordt Rik gesponsord door het Kralings Muziekfonds Stringendo. Sinds 2020 is Rik de nieuwe vaste pianist van het Brackman Trio met Tim Brackman en Kalle de Bie. Ook speelt hij veel samen met Oskar Back winnares Coraline Groen. Onlangs namen ze in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium van Den Haag het eerste deel van de vioolsonate van Richard Strauss op.Hij vormt al jaren een vast duo met klarinettist Jelmer De Moed. In december 2019 kwam hun EP Dwaallicht uit met stukken van Robert Schumann en Alban Berg. Ze waren te gast in het segment ‘jonge helden’ van het programma Podium Witteman. In december 2019 debuteerden ze op het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht van Janine Jansen.

 

Ben je Vriend van de Grote Kerk?

Dan ben je in het bezit van een actiecode waarbij je € 2,50 korting ontvangt per ticket. Vul bij stap 2 in het bestelproces de actiecode in en klik op check code. Selecteer daarna het aantal stoelen bij de juiste prijs. Ben je Vriend maar heb je geen actiecode ontvangen? Neem dan contact op met de Theaterkassa.

 

Let op: de verkoop van deze voorstelling in de Grote Kerk stopt een halfuur voor aanvang.

Mis niks

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van het ATLAS Theater en ontvang alle info over voorstellingen, achtergronden en speciale aanbiedingen!

Bedankt! Je bent nu ingeschreven voor onze nieuwsbrief.